söndag 17 februari 2008

Defender av C J Cherryh

Defender är del fem i serien som börjar med Foreigner. Bakgrunden är att kolonisationsskeppet Phoenix flyger vilse. De letar sig till en beboelig planet. Pilotgillet vill ägna tid och resurser till att försöka hitta hem, medan vetenskapsmän och andra vill försöka skapa sig ett liv på planeten. Så sakteliga börjar folk ta sig ner till planetens yta. Det är enkel resa. Problemet är planeten redan är bebodd av Atevi. Det finns många likheter mellan Atevi och människor, men ännu fler olikheter och det är de som leder till krig. Allt detta får man veta redan i inledningen av första boken.

I serien får man följa Bren Cameron som är översättare/tolk, mellan människor och Atevi. Kriget är sedan länge över och människorna lever avskilt på ön Mospheira. Som kompensation för denna ö skall de dela med sig av sina kunskaper och sin teknik. Detta är Brens jobb. Hittills har varje del i serien varit uppbyggd på ungefär samma sätt. Saker börjar hända runt Bren. Det är politiska intriger och någon stor kris. Bren är i fara. Rafflande upplösning.

Del fem följer också detta mönster, men det blir aldrig tråkigt. I Cherryhs böcker är det människan som står i centrum. De handlar ofta om politik, men också vad som händer när vi möter andra kulturer. Det känns psykologiskt trovärdigt och djupt utan att för den skull bli flummigt. Tekniken finns där men den spelar inte huvudrollen, och den känns alltid äkta. Om man tycker om hennes rakt på sak-SF är det svårt att inte bli fängslad.

0 Comments: