lördag 25 augusti 2012

Fler ljudböcker

Här kommer några kortisar till.

Fyren av P D James
När en berömd författare hittas hängd i fyren på ön Combe blir Dalgliesh inkallad för att undersöka saken. Det ser visserligen ut att vara självmord men då en isolerade ön fungerar som en säker tillflyktsort för diverse högdjur måste saken utredas snabbt och diskret. Det visar sig finnas en del personer som haft skäl att önska livet ur offret men både anställda och gäster är måna om sina hemligheter och det blir en besvärlig utredning.
Jag har inte läst någon James på länge, mycket beroende på att jag faktiskt har tyckt att hon har blivit lite tråkig. Den här boken överraskade mig genom att vara riktigt spännande. Den isolerade miljön tilltalade mig och deckarintrigen kändes trovärdig och intressant. Det gick att följa uppbyggnaden mot det dramatiska slutet så att man inte blev helt överrumplad. Det kändes trovärdigt och logiskt.

En hjärtformad ask av Joe Hill
Rockstjärnan Jude Coyne samlar på diverse kusliga föremål och en dag frestas han att köpa en vålnad. Han kan inte stå emot utan klickar hem den, något han hinner ångra många gånger innan berättelsens slut. Det visar sig att det handlar om en utstuderad hämnd och Jude och flickvännen får kämpa för sina liv.
Jag vet inte om det är meningen att det ska vara en skräckberättelse. Som sådan fungerar den dåligt, det blir aldrig särskilt otäckt. Obehagligt är det på sina ställen men jag blir aldrig rädd. Men spännande är det. Skall Jude lyckas rädda sig och flickvännen? Hur? Det verkar ju vara en helt omöjlig situation. Jag är inte helt övertygad och vet inte om jag kommer läsa något mer av Hill men känner ändå inte att jag slösat bort min tid.

0 Comments: