söndag 23 mars 2014

Min Kindle och jag


Till en början kände jag mig aningen tveksam till att skaffa läsplatta. Det kändes inte helt vettigt att lägga ner så mycket pengar på en sådan när jag bara läser mellan 10-20 böcker om året. Men jag hade pengarna och kände att det var nu eller aldrig och efter en del val och kval fastnade jag för en Kindle. Jag har en äldre modell som navigeras med knappar. Mer om detta senare.

Jag älskar böcker, har alltid äskat böcker och kommer alltid att älska böcker. Ändå kan jag säga att jag aldrig vill  läsa en pappersbok igen. Hur kommer detta sig nu då? Jag ska göra en lite jämförelse mellan de båda formatens för- och nackdelar.

Det finns en massa böcker jag vill läsa men kanske inte nödvändigtvis vill ha stående i bokhyllan. Spänningslitteratur hör till den kategorin. Jag läser oftast bara deckare och thrillers en gång och det ger mig ingen större känsla av välbefinnande att bara ha dem stående i bokhyllan. Då är Kindlen perfekt. Dessutom finns möjligheten att låna sådana böcker på biblioteket och då behöver de inte ens kosta mig något. Ja, jag känner till de tekniska begränsningarna med att låna böcker till Kindle men det ska finnas sätt att lösa det även om jag inte testat det än. Jag känner för det mesta att jag vill köpa böckerna eftersom jag läser så långsamt att jag kanske inte hinner läsa ut en bok under en låneperiod.

Pappersböcker är trevligare. De är ofta fina att titta på och det är lätt att plocka ner en favorit i hyllan och läsa ett stycke. När jag ska välja nästa bok att läsa brukade jag plocka fram alla kandidater och stapla upp dem på bordet. Öppna och läsa lite här och där, smaka på dem för att kunna komma fram till nästa bok. Det är väl egentligen inte svårare att göra samma sak på Kindlen men jag känner inte att jag får samma överblick som när jag har de fysiska böckerna staplade framför mig.

Så har vi det här med att resa med böcker. Nästan alla bokbloggare har väl någon gång skrivit ett inlägg om vilka böcker som ska få följa mer på resan. Med en läsplatta är det inget problem, alla böcker du kan tänkas vilja och hinna läsa får plats på den och ser du bara till att ladda den före avresan så måste du vara borta bra länge för att riskera att batteriet tar slut. För mig spelar detta dock mindre roll eftersom jag nästan aldrig tar med mig någon bok på resa, jag hinner ändå aldrig läsa något.

Sedan är det väldigt smidigt att kunna köpa och få hem böcker på bara några minuter. Jag måste inte köpa på mig en massa böcker bara ifall att, utan kan istället vänta till jag verkligen vill läsa en bok och då får jag den direkt utan att behöva vänta på posten. Detta kräver förstås att jag råkar ha pengar på kontot just när jag vill köpa boken, något som inte alltid är fallet med mig. Detta plus det faktum att det är så lätt gör förstås att jag klickar hem böcker titt som tätt ändå, inte minst när någon titel jag vill ha är lite billigare. Men det handlar kanske om en eller ett par böcker i månaden så det har inte gått överstyr än.

Några klara nackdelar med läsplatta:
Det är som sagt inte lika mysigt att sitta och bläddra bland böckerna på den och jag kan ha en tendens att glömma att jag har vissa böcker när jag inte har dem för ögonen.

När jag läser en riktigt spännande bok brukar jag sitta med ett finger i nästa uppslag för att snabbt kunna vända blad när jag når slutet av sidan. Detta ledde till att jag i börja satt och bläddrade innan jag läst färdigt sidan men det är nog en vanesak och händer inte lika ofta numera.

Klara fördelar med läsplatta:
Jag skaffade min i en period då jag hade väldiga problem med synen. Att ha möjligheten att välja textstorlek gjorde underverk för läslusten.

Jag kostade på mig ett bra fodral som visserligen gör Kindlen tyngre men som är bekväm att hålla i då jag bara behöver sticka in handen så sitter den på plats. Nu är det slut med kramp i tummarna av att försöka hålla en pocketbok öppen.

Om jag stöter på ett ord jag inte begriper kan jag bara ställa mig framför det med markören för att få upp en definition. Visserligen på engelska men det är ändå till stor hjälp.

Det är inte lika lätt att bläddra utan att tappa bort sig men å andra sidan har jag en sökfunktion som gör att jag lätt kan söka på t.ex. ett namn och få upp en lista på alla ställen där det förekommit. Väldigt bra när jag glömt bort vem någon är.

Jag kan dessutom markera text eller göra anteckningar utan att förstöra boken.

Lite om det tekniska:
Skärmen kan upplevas lite grå, särskilt i dåligt ljus. Det hade varit bra med lite bättre kontrast men inte ens jag med min dåliga syn har problem att läsa på den så jag ser det inte som ett stort problem.

Jag har som sagt inte touchscreen vilket gör det lite knöligare att söka. Jag får öppna ett tangentbord som jag sedan får navigera i med hjälp av pilknappar. Jag upplever inte detta som ett stort problem utan föredrar faktiskt att ha en skärm som alltid är ren och bara behöver putsas av någon gång i månaden. Kanske skulle jag använda sökfunktionen och anteckna oftare om jag hade touch men det känns inte så väldigt viktigt.

Att köpa böcker från Amazon är förstås en baggis men det är inte alltför bökigt att köpa från andra ställen. Jag använder programmet Calibre som konverterar andra format åt mig utan några större problem. Svenska böcker är alltså inget problem. Visst är det lite bökigare att sköta allt via datorn men det tar bara några minuter. Jag har inte testat bibliotekslån men har läst att det ska gå. Sedan bryter jag mot ett antal lagar och regler genom att göra så här men det skiter jag i. Jag har faktiskt betalt för boken och tror till och med en del bokhandlar har guider för hur man gör men kan minnas fel.

Batteritiden är bra men jag har svårt att bedöma om den är vad som utlovas. Jag läser långsamt och det är just bläddringen som drar batteri. Wifi drar lite extra men måste vara på om jag vill kunna köpa böcker utan att gå via datorn. Den kan jag förstås stänga av om jag är ute och reser för att spara batteri.

Sammanfattning:
Det var ett bra beslut att skaffa Kindle. Jag har haft mycket glädje av den och orkar läsa lite mer nu när jag kan anpassa texten. Fördelarna vinner över nackdelarna med råge. Jag älskar fortfarande pappersböcker och kommer fortsätta köpa vissa serier och författare. Det jag önskar nu är att det fanns möjlighet att köpa e-bok och pappersbok i ett förmånligt paketpris.

2 Comments:

Unknown said...

Jag är också väldigt förtjust i min Kindle. Men än så länge har jag inte vågat köpa böcker någon annan stans än Amazon.

Arina said...

Jag var lite orolig innan jag testade och började med en jättebillig reabok. Det var väldigt enkelt.

Sist köpte jag en reabok som visade sig vara skyddad men även det fixade sig efter en googling. Det är bra för ibland vill jag läsa svenska böcker och det är också trevligt att kunna handla på Ditos e-boksrea.