lördag 3 april 2010

Player of Games av Iain M Banks

Jernau Gurgeh är en spelare och riktigt bra på alla sorters spel men helst skall de innehålla ett visst mått av tur. Han börjar dock bli uttråkad och söker ny spänning när han får nys om ett spel som är så speciellt att det har gett namn åt ett rike. Spelet Azad är som livet självt och i kejsardömet med samma namn låter man spelet avgöra vilka befattningar olika personer skall få, ända upp till kejsaren själv. På något krokiga vägar tar sig Gurgeh så småningom dit för att deltaga.

Detta är en Culture-roman och faktiskt den bästa Banks jag läst hittills. Den slår till och med den gamla favoriten The Algebraist. Språket kändes lättillgängligare än i några andra titlar. Jag hade inga problem att hänga med i handlingen, kanske för att den inte var så teknisk utan mer handlade om människor. Humorn fanns där men också ett allvar och ett djup som grep tag i mig och höll mig kvar ända till den spännande upplösningen. Efter avslutad läsning kände jag mig inte lika dyster som efter Consider Phlebas, Player of Games lämnar mig faktiskt med en gnutta hopp.

3 Comments:

Fia said...

Detta är en jättebra bok och faktiskt den enda Culturebok jag har läst hittils. Har du läst min recension av den? Den finns här: http://boktimmen.blogspot.com/2009/11/sf-bokcirkeln-ian-m-banks-player-of.html

Arina said...

Jag har läst din recension och läste faktiskt om den så sent som idag för att jämföra vad vi tyckte.

Det är min tredje Culturebok för jag har för mig att min andra favorit, The Algebraist, inte är en sådan.

Socialistsimon said...

Har du hört att det kommer ut en ny Culture bok snart?
http://socialistsimon.blogg.se/2010/april/ny-culture-novel-pa-vag-rejoice-and-celebrat.html