söndag 23 november 2008

Enkät

Eftersom det går så trögt med allting just nu kan jag ju åtminstone svara på den här bokenkäten som först så hos Martina.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?

Jag kan inte komma på någon nu faktiskt. Jag brukar för det mesta hitta rätt när jag väljer men det finns ju sådant man blir mer eller mindre tvungen att läsa, t ex i skolan. Högläsningen av Flugornas herre var väl ingen hit direkt, jag avskyr verkligen den boken. Förresten, Pojken som kallades Det var ju riktigt gräslig på alla plan.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Påverkat hurdå? Sådan där är alltid svårt att svara på. Jag tror inte att någon bok någonsin har förändratt mitt liv eller mitt sätt att tänka, men många böcker har gett mig starka upplevelser. Några titlar jag kommer ihåg och ofta återkommer till i tankar och rekommendationer till vänner är: Kiln People av David Brin, Cyteen av C J Cherry, Songmaster av Orson Scott Card, Narnia-böckerna av C S Lewis och Bartimaeus-böckerna av Jonathan Stroud.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Jurtjyrkogåden. Jag var rädd för min katt när jag läste den. Hade ganska nyligen flyttat hemifrån och var väl inte helt van att vara ensam.

4. Vad använder du som bokmärke?
Jag samlar på bokmärken och har långt fler än jag behöver. Inför varje ny bok bläddrar jag igenom dem och väljer ut ett jag tycker passa till just den berättelsen.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig...?
Oftast på eftermiddagarna. Har försökt läsa på lunchen på jobbet, men det bulltrar för mycket.

6. Vad var den första bok du läste?
Min mormor brukade stolt berätta att jag läste Jorden runt på 80 dagar innan jag började skolan. Det är inte sant. Jag kunde inte läsa innan jag började skolan men jAag lärde mig snabbt när jag väl börjat. Jorden runt kan mycket väl ha varit en av de första böckerna jag läste, mennågot mormor missade var att det var en lättläst version.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
JAg älskar inbundet. Det är snyggare och lättare att hantera tycker jag. Men pocket är billigare och väger mindre så det har ju sina fördelar det också. Var jag rik skulle jag dock satsa på inbundet i första hand.

8. Vilken bok läser du nu?
Vad de döda vet av Laura Lippman.

9. Och vilken sida är du på?
Ingen aning, tror jag har en tredjedel kvar ungefär.

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Det händer. Jag äter gärna när jag läser och det är svårt att undvika at lämna spår. När det gäller egna böcker kan jag ibland göra svaga markeringar i kanten med blyerts om det är något avsnitt jag vill kunna hitta tillbaka till. Hundöron är usch och fy.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ett omslag eller en titel kan få mig att plocka upp en bok men det skall mer till för att jag skall börja läsa.

12. Sidantalet, då?
Nej.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Aldrig.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Många. De titlar jag nämn under punkt 2 är typiska omläsningsböcker även om jag inte läst om dem alla än.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Möjligen under min bibliotekstid då jag hanterade böcker på ett annat sätt än hemma.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag är egentligen en manisk fastklängare, men ett antal jobbiga flyttar har gjort mig lite mindre klängig. Numera kan jag till och med kasta skräpböcker.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Det har hänt, men jag läser hellre tidningar på toaletten.

18. Just det, läser du i badrummet?
Duschar, men på den tiden jag badade föredrog jag att plaska omkring framför att läsa.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Jag har ibland skrivit upp intressanta titlar på små lappar som jag brukar tappa bort. Förutom bloggen har jag inget system.

0 Comments: