måndag 16 maj 2011

Biblioteket?

Det kommer kanske inte som en överraskning att jag gillar böcker. Även om min lästakt har minskat under senare år så är böcker, litteratur och läsning fortfarande ett stort intresse. Jag tycker också om att lyssna på radio. Det är bara P1 som gäller men det mesta på den kanalen är lyssningsbart även om jag föredrar kulturprogrammen. Så då borde väl Biblioteket vara något för mig? Tråkigt nog blir svaret nej. Biblioteket är nog det enda P1-program som jag inte brukar lyssna på.

Jag har funderat över hur det kommer sig att jag finner Biblioteket så tråkigt. Det finns säkert flera skäl men ett tungt vägande är att programmet, namnet till trots, tycks handla ganska lite om just böcker, litteratur eller läsning. Istället kretsar det väldigt ofta runt författaren och personligen tycker jag att författaren som person är den minst intressanta faktorn i litteraturekvationen. Visst har många av dem levt spännande liv och har mycket att berätta men det finns det många människor som har. Jag tycker att litteraturen i sig själv är spännande nog och borde få ett större utrymme. De bokdiskussioner som ibland förekommer i Nya Vågen är långt intressantare.

Sedan vill jag som läsare inte att mitt möte med ett verk skall färgas alltför mycket av vad jag vet om författaren, men jag har förstått att jag är ganska ensam om detta.

2 Comments:

Olivia said...

Det låter som ett rätt trist program. Men så lyssnar jag ju inte på radio överhuvudtaget, eftersom jag tycker att de flesta radioprogram är tråkiga (eller för pladdriga).

Jag håller med om att det är intressantare att fokusera på böckerna än på författaren, om nu inte böckerna i fråga är enormt påverkade av författarens privatliv och åsikter.

Jag vill inte heller att min läsupplevelse ska färgas av att jag vet för mycket om författaren. Det finns flera författare jag inte vill läsa, eftersom jag stör mig på dem som person. Det är ju bara dumt.

Arina said...

Skönt att höra att någon kan känna likadant. Ibland känner jag mig lite ensam i bokbloggsvärlden.