söndag 11 juli 2010

Mainspring av Jay Lake

Urmakarlärlingen Hethor får av ärkeängeln Gabriel i uppdrag att hitta nyckeln som vrider upp världen. Hans resa börjar i ett viktorianskt England som sträcker sig över en stor del av norra halvklotet. Den del som inte tillhör Kina. Så småningom kommer han att resa till det det södra halvklotet som av vissa skäl är avskilt från det norra och är som en helt annan värld.

Jag måste erkänna att jag hyser blandade känslor för denna berättelse. Idén med en jord som drivs av ett urverk är helt genialisk och eftersom jag lever ihop med en klocksamlare så kändes det lite som att komma hem när jag läste alla urmakartermer. Änglar och luftskepp är av någon anledning andra lockande ingredienser. Men när Hethor lämnar den civiliserade världen försvinner lite av magin. Den där bra magin som en fängslande berättelse kan medföra. Istället inträder magi och mirakler av det där slaget som jag inte tycker om. Det kanske inte är så konstigt med mirakler i en bok som till viss del handlar om sökandet efter gud, men jag plockade den i sf-hyllan och hade väntat mig något annat.

Trots detta gillar jag boken. Den är spännande och personerna är intressanta och jag kan tycka om Hethor. Språket är enkelt och lättillgängligt och jag hade inte svårt att hänga med. Jag kommer definitivt att köpa de två följande delarna.

4 Comments:

Anna said...

Åh, den här vill jag läsa! Jag är svag för allt som har med änglar och den viktorianska att göra, och så är ju omslaget väldigt lockande också :)

Arina said...

Ja, omslaget är faktiskt snyggt och boken är bra även om den inte riktigt är vad jag väntade mig.

Olivia said...

Den vill jag gärna låna!

Arina said...

Den står och väntar på dig.