lördag 29 augusti 2009

Om nu någon skulle undra

Igår byggde jag min nya dator och vill du veta hur det gick kan du läsa rapport här.

torsdag 27 augusti 2009

Enkät om läsvanor

Den här enkäten har jag hittat lite varstans men den kommer ursprungligen från Vixxtoria.


De här frågorna rör endast läsning, och böcker som du läser utanför ditt arbete eller dina studier.

(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?

För mig är läsningen både underhållning och flykt. Jag flyr fån mig egen ibland jobbiga vardag till andra världar.

(2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...

Jag har haft en hästboksperiod och som vuxen läste jag under många år främst deckare eller annan spänning. Science fiction har jag älskat så länge jag har kunnat läsa och det är väl det jag helst läser nu med allt tätare avstickare till fantasyn. Det viktigaste är nog att jag får uppleva något annat än vardagen så realistiska polisromaner eller socialrealistisk samtidslitteratur är inte min grej.

(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)

De tre senaste är: Destroyer av C J Cherryh, Scar Night av Alan Campbell och Trollkarlens stav av Terry Pratchett.

(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?

Kändisbiografier lockar inte alls. Jag intresserar mig helt enkelt inte för kändisar.

(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?

O ja. Jag ser verkligen fram emot Consider Phlebas av Iain M Banks som jag haft ett bra tag nu. Sedan har jag en lång inköps-/önskelista som ständigt fylls på.

(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!

Jag har så många favoriter men en bok som verkligen gör mig glad att tänka på är Kiln People av David Brin. Den handlar om en copyright-detektiv som jagar olagliga golems. Visst låter det underbart!?

(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?

Förut var jag en flitig låntagare poå biblioteket men med min nuvarande inriktning har jag helt enkelt fått ändra taktik. Fantasy lånar jag för det mesta av Olivia och sf köper jag på sf-bokhandeln, ibland postorder men oftast i Göteborg eftersom jag gillar servicen och att ta i böckerna innan jag köper dem.

(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?

Inne i huset har jag en full Ivar och några småhyllor uppe i sovrummet och gästrummet. Ute i stugan har jag lådvis. Orkar dock inte räkna ut hur mycket.

(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?

Mamma brukade börja på böcker, läsa ett kapitel eller två och sedan tröttna. Jag tror den första Narnia-bok jag hörde något ur var Silvertronen eftersom det var den hon råkade hålla på med själv. I skolan läste fröken.

(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.

Ibland

(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?

Marias lilla åsan och Åsnan och barnet, tror jag de hette, lästes av skolfröken runt advent och Albert i Kalleby var en annan bekantskap.


(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?

När jag bodde hemma burkade jag läsa för mina syskon till kvällsteet och jag har försökt läsa för sambon ibland. Nuförtiden läser jag högt för mig själv.

(13) Vad läser du då?

Syskonen tvingade lyssna på hela Narnia-serien. Nästan allt jag läser läser jag delvis högt för mig själv men särskilt de engleska böckerna.

lördag 22 augusti 2009

Inte skäms jag heller

Jag har varit bortrest med jobbet sedan i fredags morse. Och vet ni vad? Jag tog inte med mig en enda bok. Jag funderade på när jag skulle kunna läsa. På resan ut ville jag helst umgås med mina arbetskamrater. Sedan skulle vi cykla och äta och festa och jag kunde visserligen se små luckor där jag kanske skulle hinna läsa en sida eller två men jag känner mig själv, det blir aldrig av.

Jag tog med mig mp3-spelaren istället och köpte Uti vår hage och Get Fuzzy på stationen. Och det var just vad jag orkade med i natt när vi blivit utslängda från baren (de stängde).

Utsikt från Sydkoster Hotell Ekenäs

torsdag 20 augusti 2009

Nu är det bestämt

Det blir definitivt ingen bokmässa för mig i år. Det blir en dator istället, för lite mer pengar än jag hade tänkt mig till och med. Dessutom bestämde jag mig för att bygga själv vilket jag säkert kommer att få ångra. Inatt beställdes delarna och nu sitter jag otåligt och väntar. Om jag får allt jag har beställt i tid så bygger jag nästa helg, så jag får passa på att läsa nu när jag har tid.

Det går faktiskt framåt med A Feast for Crows men inte så fort som jag skulle önska.

Tematrio - Språk

Nu är jag lite efter igen men förra veckans ämne var språk. Tre böcker där språket spelar en viktig roll efterfrågas.

1. Det känns som fusk men jag måste faktiskt ta med Odysseus den här gången också. Det är en roman där språket och stilen spelar en central roll så hur skulle jag kunna hoppa över den. Varje kapitel har som jag nämnde i förra trion sin egen stil.

2. Strändernas Svall av Eyvind Johnson har jag nog också nämnt någonstans tidigare. Den är värd att nämnas igen för det är en mycket vacker roman. Språket är enkelt men samtidigt poetiskt och jag kan ibland sätta mig och bara bläddra lite och läsa vissa stycken igen. Kanske dags för en omläsning snart.

3. Sedan finns det ju böcker där språket är mer lekfullt och ett exempel på det är Discworld-böckerna av Terry Pratchett. Den enda jag läst på engelska är The Color of Magic som är full av språkliga lustigheter. De två följande böckerna har jag läst på svenska och de fungerade också men det är ju svårt att veta hur mycket som fallit bort i översättningen.

onsdag 12 augusti 2009

Så var det det här med Bokmässan

Jag vet verkligen inte hur jag skall göra i år. Bokmässan har varit årets händelse i många år och det känns konstigt att överväga att inte åka dit men sanningen att säga så gör jag verkligen inte det mesta av mina besök. Resan kostar, Inträdet kostar och man måste ha något att äta. Sedan går jag runt i tre-fyra dagar och tittar lite i montrarna och handlar böcker i sf-bokhandelns.

Handla böcker på sf-bokhandeln kan jag ju göra när som helst. Det är inte så att de håller några särskilda mässpriser så rent ekonomiskt gör jag en förlust om man räknar in inträde och mat. Resan kommer jag inte undan men jag besöker Göteborg då och då så det är egentligen ingen extrakostnad. Jag hade faktiskt tänkt åka dit på semestern och handla lite böcker men orkade inte.

Visst är det roligt att gå på mässan och kanske hälsa lite på bekanta men jag vet inte om det är värt ansträngningen och pengarna. Dessutom har jag planer på en ny dator och behöver spara allt jag kan. Det vore förstås annorlunda om man tog tid och råd att gå på något seminarium men jag går inte ens på det som är gratis längre. Jag orkar aldrig sätta mig ned och lyssna på någon, jag orkar helt enkelt inte engagera mig.

Men jag älskar atmosfären. Det finns inte mycket som överträffar de där första timmarna på torsdag morgon, när allt är nytt och fräscht och alla fortfarande är glada och fulla av energi. Varje år hoppas jag att det skall hända något roligt, att jag skall träffa någon jag känner eller någon jag beundrar, kanske få en bok signerad. Men jag orkar aldrig stå i kö och dessutom tycker jag det blir så pinsamt när jag står där och de frågar vem det är till.

Jag får fundera lite till, räkna lite på ekonomin, se om det blir någon dator och bestämma mig sedan.

söndag 9 augusti 2009

Femton minnesvärda böcker

Hos Fia hittade jag den här utmaning.

Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.

De här böckerna poppade upp först i huvudet. Det är inte nödvändigtvis de bästa böckerna jag läst men de gjorde uppenbarligen intryck. Några var det väldigt många år sedan jag läste.

Kiln People av David Brin
Double Star av Robert A Heinlein
Uplift War av David Brin
Strändernas svall av Eyvind Johnson
Downbelow Station av C J Cherryh
Cyteen av C J Cherryh
Kung Caspian och skeppet Gryningen av C S Lewis
Vackra Svarten av Anna Sewell
Pricken av Margret Rey
Ptolemy's Gate av Jonathan Stroud
Songmaster av Orson Scott Card
Jurtjyrkogården av Stephen King
Ge mig en chans av som jag pinsamt nog inte minns författaren till
Vi kallar honom Anna av Peter Pohl
Humlan flyger Robert Cormier

När jag skrev den här listan kom jag på massor med minnesvärda böcker men dem sparar jag till en annan gång.

måndag 3 augusti 2009

Tematrio - Outläst

Denna vecka frågar Lyran efter böcker som vi av någon anledning inte läst ut. För en gångs skull tycker jag det är väldigt lätt.

1. Odysseus av James Joyce. När jag läste Svenska B på Komvux för fem år sedan bestämde jag mig för att ge mig en riktig utmaning och läsa och skriva om denna bok. Jag upptäckte at jag tyckte om boken. Den var inte alls så svår som jag hade hört utan var tvärtom riktigt rolig. Jag varvade läsningen av romanen med andra texter om den och faktum är att det gav en extra dimension till läsningen. Mitt arbete blev inte som jag först hade tänkt mig men det gav mig MVG vilket ju var huvudsaken.

Så varför läste jag inte ut boken? Saken var den att jag var så förbaskat ambitiös att jag släpade hem några hundra kilo litteratur som jag sedan försökte hinna med på för mig väldigt kort tid. Jag hann aldrig läsa de två sista kapitlen och när arbetet var skrivet var jag så trött och mätt på Joyce att det aldrig blev av. Jag tänker läsa dem någon gång, jag funderar bara på om jag inte skall läsa om hela boken på engelska i stället. Det vore i vilket fall som helst kul att kunna säga att jag läst den.

2. Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. Det här är en av sambons favoritböcker och jag bestämde mig för att läsa och se vad det var han pratade om. Jag läser gärna om udda personer och har en ganska skruvad humor så den borde ju vara något för mig. Men det visade sig att jag inte tålde huvudpersonen och bara blev irriterad istället för road, så efter några kapitel lade jag en åt sidan.

3. Det innersta rummet av Elizabeth George. Jag gillar verkligen George och är särskilt förtjust i Havers. Det första problemet med Det innersta rummet är att Varken hon eller Lynley är med (så vitt jag vet) utan istället rör sig berättelsen kring Deborah och Simon som är två synnerligen ointressanta personer. Deborah är dessutom ganska irriterande och i den här boken når hon nya höjder. Så när hon på en viss punkt i boken beter sig som en idiot och sedan blir förnärmad när Simon blir arg på henne lade jag ner boken.

Nu har jag lånat den som ljudbok eftersom jag brukar vara lite mer tolerant mot dumheter när jag lyssnar. Men efter att ha hunnit fram till samma punkt som sist har boken legat olyssnad i en flera veckor. Visserligen har det kommit besök och en del arbete emellan så jag har inte hunnit pussla så mycket men det känns lite tveksamt just nu om jag kommer ta mig över tröskeln.

Länge låg Historikern av Elizabeth Kostova på min lista över oavslutade böcker. Men för ett tag sedan läste jag faktiskt ut de sista fyrtio sidorna för att bli av med eländet. Så här tyckte jag om den.