tisdag 10 maj 2011

Svinet av Åsa Grenvall

Svinet handlar om en skitstövel som förnedrar, misshandlar och förgör de mer eller mindre störda kvinnorna i sin närhet. Det är svart men också roligt i sin absurditet. Kanske spelar min svarta humor in här för samtidigt är det oerhört sorgligt eftersom absurditeterna är alldeles sanna. De här människorna finns på riktigt och jag har själv mött dem. Visserligen har jag såvitt jag vet inte mött den kvinnomisshandlande skitstöveln men jag har mött dessa trasiga kvinnor som identifierar sig så med sin sjukdom att de inte vill bli friska. Jag har träffat människor som tävlar i vem som är sjukast och skryter med hur många gånger de har magpumpats.

Jag gillar Grennvalls teckningar. När jag var yngre skulle jag förmodligen tyckt det var väldigt fult och genast lagt bort boken. Nu tilltalas jag av det fula men ändå uttrycksfulla och av de rena linjerna. Jag vill läsa mer.

3 Comments:

snowflake said...

Vänta nu, har hon möjligen tecknat nåt ungdomsalbum? Om en svartklädd, deprimerad tjej som känner sig utanför. Jo, jag tror det. kanske ett självporträtt rentav.

Arina said...

Mycket möjligt. Jag har läst något av henne tidigare i en serietidning också men minns inte var den hette.

Åka said...

Jodå, hon har gjort en självbiografisk serie.