måndag 29 augusti 2011

Tematrio - Skolmiljöer

Lite sent men Här kommer förra veckans Tematrio.

1. Jag har alltid varit fascinerad av internatskolor, har själv gått på en sådan, och favoriten bland internatskoleböcker är nog böckerna om Jennings av Anthony Buckeridge. Jennings är en i grunden snäll pojke som ändå lyckas ställa till det för sig genom sina ibland ganska vilda idéer. Allting brukar ordna sig i slutändan och berättelserna är fyllda av humor. Jag önskar att jag kunde få tag i och läsa om dem för de är riktiga omläsningsböcker.

2. Klass 6 D, Sverige, Världen, Klass 6 D, Sverige, Världen, som tårtbitar, Klass 7 A, Klass 8 A och B och Nian av Siv Widerberg i vilka man får följa en klass med alla dess problem och glädjeämnen. Men fina illustrationer av Cecilia Torudd. Jag läste böckerna efter min egen skoltid men hade inga som helst problem med att ta till mig och värmas av dessa berättelser.

3. Chokladkriget och Efter chokladkriget av Robert Cormier. Dessa böcker kanske inte direkt utspelar sig i skolan men det är skolans chokladförsäljning som orsakar det stora bråket, eller kanske snarare en pojken vägran att deltaga i den. Cormier skriver som vanligt en ganska obehaglig berättelse.


lördag 27 augusti 2011

Nytt i bokhyllan

Efter ett biblioteksbesök kom jag hem med den här boken. Fucking Sofo av Lena Ackebo. Nej, jag har inte stulit den, den var till salu. Det känns som om jag borde besöka biblioteket oftare för vem vet vad jag missar annars?



fredag 26 augusti 2011

Bokmässan

Igår fick jag biljetterna som min snälla chef skickade efter åt mig. Nu gäller det bara att bestämma vilka dagar jag ska dit men det är ju långt kvar så jag hinner nog. Jag planerar att gå minst två dagar.

torsdag 18 augusti 2011

Statsrådet och döden av Bo Balderson LJUDBOK

Jag har läst alla Baldersons deckare förut men eftersom det inte bara är deckarintrigen som gör dem läsvärda så går det bra att läsa om dem. Just den här, Statsrådet och döden, hade jag dock inget större minne av. Deckarintrigen hör inte till hans bästa. Hur är väl i och för sig ganska fyndigt men vem och varför känns både taget helt ur det blå och ganska ointressant. Mycket riktigt var det bara metoden som jag kom ihåg. Redan på ett tidigt stadium kunde jag räkna ut vem som gjort det men det berodde mer på vissa detaljer som avslöjades.

Nåja, nu är det mest för humorn jag läser om de här böckerna men tyvärr var den inte lika rolig som en del andra böcker i serien. Som pussellyssning passade den i alla fall ganska bra så det var inte helt slöseri med tid.